O projektu - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

O projektu

Projekti > Projekti udruge > 2022
O Projektu
Napredak i razvitak čovjeka bitno ovise o invenciji. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj potpuno ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva. (Nikola Tesla)
Projekt «Tesla & friends» svečana je manifestacija koja se održava svake godine 10. srpnja, na dan rođenja Nikole Tesle. Cilj projekta jest prigodno obilježiti rođendan ovog velikog hrvatskog i svjetskog znanstvenika i to manifestacijom koja će okupiti prijatelje i štovatelje Nikole Tesle iz cijelog svijeta. Obilježavanju rođendana Nikole Tesle prisustvovat će diplomatski kor iz Hrvatske, ugledni profesori, znanstvenici, umjetnici te predstavnici kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske i drugih zemalja. Manifestacija će se ove godine održati 10. srpnja u hotelu Esplanade u Zagrebu. U sklopu projekta „Tesla&friends" svake će se godine održavati i projekt dodjele Godišnje nagrade „Nikola Tesla - Genij za budućnost". Osim dodjele godišnje nagrade projekt obuhvaća i organizaciju niza znanstvenih i kulturnih programa poput skupova fizičara, umjetnika, diplomata te prijatelja i štovatelja Nikole Tesle.
Ovim projektom želimo reći veliko hvala geniju Nikoli Tesli čiji su izumi, neprijeporno, značili razvojnu prekretnicu naše civilizacije. Cilj našeg projekta je jačanje uloge civilnog društva u funkciji katalizatora pozitivnih društvenih promjena. Znanje i inovativnost su najbolji promotor svake zemlje i temelj njezine budućnosti. Smatramo bitnim stalno promicanje inventivnosti i inovativnosti kao pokretača gospodarskog razvoja i društvenog napretka. Projekt podržava edukaciju o pripremi svijesti za uspjeh te edukaciju o tome kako probuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca. To su područja koja je Tesla proučavao i kojih se pridržavao. Kroz svoje patente i izume ostavio nam je veliko nasljeđe i pokazao kako uspjeti i biti u skladu s prirodom i vlastitom istinom.

GODIŠNJA NAGRADA „NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST"

Dodjela Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost" jedinstveni je projekt koji objedinjuje znanost, inovativnost, kreativnost i umjetnost kroz lik i djelo najpoznatijeg izumitelja svih vremena, Nikolu Teslu. Nagrada će se dodjeljivati pojedincima i organizacijama koje se pokažu najboljima u tri kategorije:

1. Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli

U kategoriju Kviza znanja uključeni su kandidati iz 3 skupine.
To su:
osnovna škola
srednja škola
fakulteti

2. Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika nekog Teslinog izuma, koji se ističe jedinstvenim imidžom, funkcionalnošću, kvalitetom te tržišnim prihvaćanjem.

3. Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja:

• Čisti planet
• Zaštita okoliša
• Korištenje novih obnovljivih izvora energije
• Edukativni projekti o tome kako pobuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca
• Edukacija o pripremi svijesti za uspjeh, kako biti s vlastitom istinom
• Projekt koji potiče i poziva na toleranciju spolnih, rasnih, religijskih, kulturoloških i socioloških različitosti kao temelja mira u svijetu
Dodjela nagrada najboljima u ovim kategorijama ove će godine biti održana 10. srpnja u Zagrebu u sklopu obilježavanja rođendana Nikole Tesle na manifestaciji pod nazivom „Tesla&friends".
Projekt započinje objavom javnog natječaja 1. veljače i traje do 1. ožujka 2022. godine.
Prvo natjecanje iz Kviza znanja biti će održano 9. ožujka 2022. godine na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića 28a, dvorana A 301, s početkom u 17 sati.
Finalno natjecanje iz općeg znanja o Nikoli Tesli bit će održano 4. travnja 2022. godine s početkom u 17 sati, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića 28a, dvorana A-301.
Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
U Kvizu znanja testirat će se znanje osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata i to iz područja fizike i općeg poznavanja života i rada Nikole Tesle. Najboljima u tri skupine (osnovne, srednje škole i fakulteti) bit će dodijeljene nagrade na manifestaciji „Tesla&friends".
Projekt pretpostavlja suradnju sa stručnim kadrovima kao predstavnicima pojedinih škola ili fakulteta (profesori fizike ili elektrotehnike koji će sastavljati testove po skupinama).
Test obuhvaća 3 zadatka iz fizike prema skupinama (osnovne škole, srednje škole i fakulteti) i 6 zadataka iz općeg znanja o Nikoli Tesli.
Vrijeme testiranja je 45 minuta.
Prema ocjenama stručne komisije, tri najbolja kandidata iz svake skupine ulaze u finalno natjecanje (ukupno 9 kandidata). Na finalnom natjecanju testira se samo opće znanje o Nikoli Tesli.
Tri najbolje plasirana kandidata iz sve tri skupine biti će nominirani za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost 2022".
Nagradu će dobiti kandidat koji je pokazao najbolje znanje iz područja života, rada i djelovanja Nikole Tesle.
Nagrada će im biti uručena na manifestaciji „Tesla&friends" 10. srpnja 2022. godine u Zagrebu.
Podaci o pobjednicima bit će objavljeni na web stranicama Udruge, škola te u medijima.
Kandidati će o rezultatima testiranja (prvog i finalnog) biti obaviješteni naknadno pismenim putem ili putem elektroničke pošte.

Kandidati za prijavu na natječaj trebaju:

1. ispuniti prijavnicu objavljenu na web stranici Udruge www.unt-genius.hr te potpisanu i skeniranu poslati na e-mail adresu: info@unt-genius.hr ili osobno dostaviti koordinatoru projekta Nataliji Kirčenkova (kontakt broj: 091 4910 761). Kada kandidat dobije potvrdu da je prijavnica ispravno popunjena prijava je potpuna. Za sve dodatne informacije i upute kontaktirati gore navedenu e–mail adresu. Kao pripremu za testiranje općeg znanja o Nikoli Tesli, kandidati mogu koristiti podatke i popis literature:
• Na web stranici Udruge www.unt-genius.hr
• Facebook stranice Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost
• Moji pronalasci; autobiografsko djelo Nikole Tesle, izdavač Školska knjiga
• Čovjek izvan vremena; Margaret Cheney
• Časopis Drvo života; broj 97, rujan 2006.godine.
• Nikola Tesla, istraživač, izumitelj, genij; Rudež, Muljević, Petković, Paar, Androić
• Tesla, čovjek koji je izumio 20. stoljeće, specijal Večernjeg lista, studeni 2017. godine

Kategorija II i III

U kategoriji II i III sudjeluju fizičke i pravne osobe (profitne i neprofitne upisane u registar pravnih osoba RH) koje pošalju sve tražene podatke i dokumente u pisanom i elektroničkom obliku i uplate kotizaciju za natjecanje u iznosu od 150,00 kuna na račun Udruge, u PBZ banci, broj: HR12 2340 0091 1110 96892 s naznačenom kategorijom na uplatnici (KA-2 odnosno KA-3).
Kandidati za prijavu na natječaj trebaju:

1. Ispuniti prijavnicu objavljenu na web stranici Udruge www.unt-genius.hr i poslati je na e-mail adresu: info@unt-genius.hr. Kada kandidat dobije potvrdu da je prijavnica ispravno popunjena, tada se original šalje poštom na adresu Udruge.
Priložiti ostale potrebne dokumente:
· sažetak projekta ili opis projekta ili proizvoda u pisanom i elektronskom
obliku (CD ili USB)
· komercijalizaciju projekta ili proizvoda ako postoji
· dokaz o zaštiti autorskih prava ako postoji
· dokaz o osvojenim nagradama ako postoji
· fotografiju ili skicu proizvoda
· fotografiju ili logo projekta (koji najbolje predstavljaju projekt, a služe ilustraciji projekta)
· original popunjenu prijavnicu prethodno provjerenu i odobrenu
· dodatne materijale koji najbolje predstavljaju projekt ako postoje (fotografije, promotivni materijali, PP prezentacija…)
· priložiti kopiju uplatnice kotizacije ili elektroničku potvrdu o uplati
3. Tražene dokumente kandidati trebaju poslati poštom u pisanom i elektronskom obliku na adresu Udruge: Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost, Turopoljska 24 b, 10000 Zagreb, s naznakom „Za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost 2022"
Stručna komisija izabrat će tri najbolja kandidata koji će bit nominirani za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost".
Svi kandidati o rezultatima natječaja biti će obaviješteni pismenim putem, putem e-mail-a ili telefonom.
Pobjednicima će nagrada biti uručena na manifestaciji „Tesla&friends" 10. srpnja 2022. u Zagrebu.
Podaci o pobjednicima biti će objavljeni na web stranicama Udruge, partnera i donatora projekta te u medijima.

Edukativne radionice

U sklopu projekta „Dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost 2022" Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost organizira pet edukativnih radionica inspiriranih idejama i životom Nikole Tesla pod zajedničkim nazivom „Kako razviti kreativnost i inovativnost svakog pojedinca inspiriranih Nikolom Teslom" u razdoblju od 1. veljače do 1. lipnja 2022. godine. Edukativne radionice održat će se u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske u njihovom prostoru, Dalmatinska 12, Zagreb. Vrijeme radionica bit će naknadno objavljeno na stranicama Udruga.

Radionice:
1.
Predavač: Zvonimir Vađon
Datum:
Naziv teme: Kreatvina radionica inspirirana izumom poznatog izumitelja

2.
Predavač : Dražen Beleta
Datum:
Naziv teme: Ciklus Radionica: Lego WeDo

3.
Predavač: Ružica Lončar
Datum:
Naziv teme: Energetska održivost na geografski način za urbane sredine

4.
Predavač: Vesna Mlinar
Datum:
Naziv teme: Radionica Tesla, S-Trip

5.
Predavač: Anita Brajković Skoko
Datum:
Naziv teme: Vole li poduzetnici javne nastupe

6.
Predavač: Branka Kožuh i Tatjana Novak
Datum:
Naziv teme: Tesla s porukom

 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni