Tesla&friends 2011 - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Tesla&friends 2011

Projekti > Projekti udruge > 2011
Tesla&friends 2011

Proslava Teslinog rođendana trodnevnom manifestacijom 

„Tesla u Zagrebu“ naziv je prve međunarodne izložbe posvećene Nikoli Tesli kojom je započela ovogodišnja trodnevna proslava Teslina155. rođendana u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost.
Izložba „Tesla u Zagrebu“  bila je otvorena od  8.-10. srpnja 2011. u Češkom domu, a organizirana je u suradnji s Češkom besedom u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu. Na izložbi su se mogle  pogledati  inovacije inspirirane Teslom,umjetnine posvećene Tesli, zatim radovi nominiranih kandidata za dodjelu godišnje nagrade „ Nikola Tesla-Genij za budućnost 2011„, zbirke knjiga o Nikoli Tesli, a ponajprije knjige „Abafi“, knjige koja je Teslu učinila Teslom,, te knjige autora 20-ak knjiga o Tesli, pisca  iz Beograda, Aleksandra Milinkovića. Predstavljena je i nova slikovnica „Gospodar svjetla –Nikola Tesla“ kao i njezini autori . Sudionici izložbe autori su iz nekoliko zemalja.
 
Izložbu je svečano otvorio predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Don Markušić uz nazočnost potpredsjednice Skupštine grada Zagreba Tatjane Holjevac, predstavnika grada Zagreba, zamjenika veleposlanika Republike Češke, predsjednika Češke besede, predstavnika Tesla banke u Hrvatskoj, gospodarstvenika, inovatora,  diplomata, sveučilišnih profesora, gostiju iz Hrvatske i inozemstva.
Na sam dan Teslina rođendana 10. srpnja, predstavnici grada Zagreba,članovi Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost , počasni gosti  i uzvanici  obilježili su 155. obljetnicu Teslinog rođenja u sklopu manifestacije „Tesla & friends“ gdje su  kao i prošle godine pobjednicima bile dodijeljene godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost. Nagradu su dobili: Sunčica Belošević iz kategorije „Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli“, Pero Jelisić iz kategorije „Kreativni i inovativni proizvod,uporabni predmet,replika nekog Teslinog izuma“ i Tino Herljević iz kategorije „ Projekt iz Teslinog proširenog djelovanja“.
Manifestaciju je svečano otvorila potpredsjednica gradske Skupštine grada Zagreba. Na programu  večeri  „Tesla & friends“ i ove godine je održan   okrugli stol i to na temu „Tesla u umjetnosti“ . Sudionici okruglog stola bili su: dr.sc. Božo Skoko, profesor, Aleksandar Milinković, novinar i publicist, Mario Kovač, redatelj, Timotej Kritovac, arhitekt i sudionik projekt tima memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu.
Tijekom večeri predstavljene su inovacije. Tako je predstavljena slikovnica „Gospodar svjetla Nikola Tesla“, te novi desert posvećen Tesli, u čast 155. obljetnice njegova rođenja i sjećanja na velika djela svjetskog genija. Dar je to hotela Esplanade. Hotel Esplanade u Zagrebu biti će prepoznatljiv  po slastici, jedinstvenoj u svijetu, posvećenoj znanstveniku a nazvanoj „Tesline munje by Esplanade“.
Uz kulturan  program  i u nazočnosti  ministra Fuksa, te predstavnika grada Zagreba, kao i brojnih diplomata, znanstvenika, fizičara, inovatora, umjetnika te gospodarstvenika iz zemlje i inozemstva, svečano je obilježena 155. obljetnica Teslinog rođenja koja će se pamtiti.

Napredak i razvitak čovjeka bitno ovise o invenciji. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj potpuno ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstava.
(Nikola Tesla)

Projekt «Tesla & friends» svečana je manifestacija koja će se održavati svake godine 10. srpnja, na dan rođenja Nikole Tesle. Cilj projekta jest prigodno obilježiti rođendan ovog velikog hrvatskog i svjetskog znanstvenika i to manifestacijom koja će okupiti prijatelje i štovatelje Nikole Tesle iz cijelog svijeta. Obilježavanju rođendana Nikole Tesle prisustvovat će diplomatski kor iz Hrvatske, ugledni profesori, znanstvenici, umjetnici te predstavnici kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života Hrvatske i drugih zemalja. Manifestacija će se ove godine održati 10. srpnja u hotelu Esplanade u Zagrebu. U sklopu projekta „Tesla & friends“ svake će se godine održavati i projekt dodjele Godišnje nagrade „Nikola Tesla - Genij za budućnost“. Osim dodjele godišnje nagrade projekt obuhvaća i organizaciju niz znanstvenih i kulturnih programa poput skupova fizičara, umjetnika, diplomata te prijatelja i štovatelja Nikole Tesle.
Ovim projektom želimo reći veliko hvala geniju Nikoli Tesli čiji su izumi, neprijeporno, značili razvojnu prekretnicu naše civilizacije. Cilj naših projekta je jačanje uloge civilnog društva u funkciji katalizatora pozitivnih društvenih promjena. Znanje i inovativnost su najbolji promotor svake zemlje i temelj njezine budućnosti. Smatramo bitnim stalno promicanje inventivnosti i inovativnosti kao pokretača gospodarskog razvoja i društvenog napretka. Projekt podržava edukaciju o pripremi svijesti za uspjeh te edukaciju o tome kako probuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca. To su područja koja je Tesla proučavao i kojih se pridržavao. Kroz svoje patente i izume ostavio nam je veliko nasljeđe i pokazao kako uspjeti i biti u skladu s prirodom i vlastitom istinom.
 
GODIŠNJA NAGRADA „NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST“
Dodjela Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ jedinstveni je projekt koji objedinjuje znanost, inovativnost, kreativnost i umjetnost kroz lik i djelo najpoznatijeg izumitelja svih vremena, Nikolu Teslu. Nagrada će se dodjeljivati pojedincima i organizacijama koje se pokažu najboljima u tri kategorije:
 
1. Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
U kategoriju Kviza znanja uključeni su kandidati iz 3 skupine.
To su:
- Osnovna škola
- Srednja škola
- Fakulteti
 
2. Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika nekog Teslinog izuma, koji se ističe jedinstvenim imidžom, funkcionalnošću, kvalitetom te tržišnim prihvaćanjem.
 
3. Projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja
- Čist planet
- Zaštita okoliša
- Korištenje novih obnovljivih izvora energije
- Edukativni projekti o tome kako pobuditi inovativnost i kreativnost svakog pojedinca
- Edukacija o pripremi svijesti za uspjeh
- Projekt koji potiče i poziva na toleranciju spolnih, rasnih, religijskih, kulturoloških i socioloških različitosti kao temelja mira u svijetu
 
 
Dodjela nagrada najboljima u ovim kategorijama ove će godine biti održana 10. srpnja u Zagrebu u sklopu obilježavanja rođendana Nikole Tesle na manifestaciji pod nazivom „Tesla & friends“.
Projekt započinje objavom javnog natječaja 1. veljače 2011. godine i traje do 1. ožujka 2011. godine
Prvo natjecanje iz Kviza znanja biti će održano 10. ožujka 2011. godine na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića 28a, dvorana A 301, III. kat.Finalno natjecanje iz općeg znanja o Nikoli Tesli biti će održano 31.ožujka 2011.godine s početkom u 18 sati, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Prilaz baruna Filipovića 28a, dvorana A-104.
 
Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli
U Kvizu znanja testirat će se znanje osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata i to iz područja fizike i općeg poznavanja života i rada Nikole Tesle.
Najboljima u tri skupine (osnovne škole, srednje škole, fakulteti) biti će dodijeljene nagrade na manifestaciji «Tesla & friends».
Projekt pretpostavlja suradnju sa stručnim kadrovima kao predstavnicima pojedinih škola ili fakulteta (profesori fizike ili elektrotehnike koji će sastavljati testove po skupinama).
Test obuhvaća 3 zadatka iz fizike prema skupinama (osnovne škole, srednje škole, fakulteti) i 6 zadataka iz općeg znanja o Nikoli Tesli.
Vrijeme testiranja je 45 minuta.
Prema ocjenama stručne komisije, tri najbolja kandidata iz svake skupine ulaze u finalno natjecanje (ukupno 9 kandidata). Na finalnom natjecanju testira se samo opće znanje o Nikoli Tesli.
Tri najbolje plasirana kandidata iz sve tri skupine biti će nominirani za Godišnju nagradu „Nikola Tesla - Genij za budućnost 2011.»
Nagradu će dobiti kandidat koji je pokazao najbolje znanje iz područja života, rada i djelovanja Nikole Tesle.
Nagrada će im biti uručena na manifestaciji „Tesla & friends“ 10. srpnja 2011. godine u Zagrebu.
Podaci o pobjednicima biti će objavljeni na web stranicama Udruge, škola te u medijima.
Kandidati će o rezultatima testiranja (prvog i finalnog) biti obaviješteni naknadno pismenim putem ili putem elektroničke pošte.
Kao pripremu za testiranje općeg znanja o Nikoli Tesli, kandidati mogu koristiti podatke i popis literature s web stranice Udruge www.unt-genius.hr.
 
Kategorija 2. i 3.
U kategoriji 2. i 3. sudjeluju fizičke i pravne osobe (profitne i neprofitne upisane u registar pravnih osoba RH) koje pošalju sve tražene podatke i dokumente u pisanom i elektroničkom obliku i uplate kotizaciju za natjecanje u iznosu od 150,00 kuna  na račun Udruge, u Hypo Alpe-Adria-Bank, broj: 2500009 - 1101319528 s naznačenom kategorijom na uplatnici (KA-2 odnosno KA-3).
Kandidati za prijavu na natječaj trebaju:
1. ispuniti prijavnicu objavljenu na web stranici Udruge www.unt-genius.hr i poslati je na e-mail adresu:  predsjednica@unt-genius.hr
2. priložiti ostale potrebne dokumente:
- sažetak projekta ili opis projekta ili proizvoda u pisanom i elektronskom obliku (CD ili USB)
- komercijalizaciju projekta ili proizvoda ako postoji
- dokaz o zaštiti autorskih prava ako postoji
- dokaz o osvojenim nagradama ako postoji
- fotografiju ili skicu proizvoda
- fotografiju ili logo projekta (koji najbolje predstavljaju projekt, a služe ilustraciji projekta)
- dodatne materijale koji najbolje predstavljaju projekt ako postoje (fotografije, promotivni materijali, PP prezentacija...)
3. kopija uplatnice kotizacije
Tražene dokumente kandidati trebaju poslati poštom u pisanom i elektronskom obliku na adresu Udruge:
Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost
Turopoljska 24 b, 10000 Zagreb
s naznakom „Za Godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost“
 
Stručna komisija izabrati će tri najbolja kandidata koji će biti nominirani za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“.
Svi kandidati o rezultatima natječaja biti će obaviješteni pismenim putem, putem e-maila ili telefonom.
Pobjednicima će nagrada biti uručena na manifestaciji „Tesla & friends“ 10. srpnja 2011. u Zagrebu.
Podaci o pobjednicima biti će objavljeni na web stranicama Udruge, partnera i donatora projekta te u medijima.

 < SLIKE S IZLOŽBE TESLA U ZAGREBU

 < SLIKE S MANIFESTACIJE TESLA&FRIENDS U HOTELU ESPLANADE

 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni