2010 - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

2010

Projekti > Projekti udruge
Tesla&friends 2010

 

Osnivanje Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost

Povijest Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost neslužbeno počinje 28. studenog 2009. godine kada je održan inicijalni sastanak Udruge. – Želja mi je u ovoj Udruzi okupiti tim koji će zajedničkim snagama promicati velike ideje i izume Nikole Tesle, naših znanstvenika, inovatora, kreativaca – rekla je tada inicijatorica osnivanja Udruge i današnja predsjednica Dragica Mihajlović. Njenu ideju tada su prvi podržali predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević i priznati znanstvenik Davor Pavuna.
Udruga je osnovana na sastanku održanom 27. siječnja 2010. godine, kojem je prisustvovalo 12 članova. Zacrtani su tada i njeni ciljevi; promoviranja lika i djela Nikole Tesle u zemlji i svijetu i brendiranja Hrvatske kao domovine ovog velikana znanosti. Zadaće Udruge su i promoviranje i poticanje inovatorstva i ukazivanje na važnost znanosti, obrazovanja, ali prije svega ljudske kreativnosti jer od Tesle smo naučili kako kreativnost, inovativnost i znanje mijenjaju svijet.
 
Članovi Udruge
Tijela upravljanja Udruge su Izvršni odbor na čijem je čelu Dragica Mihajlović, a članovi odbora su i tajnica Dubravka Davidović, Violeta Medar,  blagajnik Neven Milković i Maja Priselac, te Nadzorni odbor. Predsjednica Nadzornog odbora je Klementina Mataković, a članovi Silvana Svilar i Ana Marija Grancarić.
Udruga je u 2010. godini imala 26 članova i 14 počasnih članova.
 
Godišnja nagrada „Nikola Tesla – Genij za budućnost“
Udruga je u 2010. godini realizirala dva važna projekta, Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i proslavu Teslina rođendana „Tesla & friends“
Javni natječaj za dodjelu Godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ bio je otvoren od 30. travnja do 30. svibnja 2010. godine za kategoriju Kviza znanja, a od 7. svibnja do 7. lipnja natječaj za druge dvije kategorije, inovativni proizvod - inovacije i područje Teslina proširenog djelovanja.
Prvo testiranje kandidata za Kviz znanja kao i predstavljanje projekata Udruge održano je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 2. lipnja 2010. godine. Devet najboljih kandidata ušlo je u drugi krug natjecanja koji je održan 15. lipnja 2010. godine na istom mjestu. Nominirani kandidati bili su:
  • Nikola Posarić, OŠ kralja Tomislava, Zagreb
    Željka Vuković, OŠ kralja Tomislava, Zagreb
  • Stjepan Lojen, I. tehnička škola Tesla, Zagreb,
Godišnja nagrada dodijeljena je Željki Vuković iz OŠ kralja Tomislava u Zagrebu kao najboljoj na finalnom natjecanju.
U kategoriji inovacija prijavili su se:
  • tvrtka Doking s električnim automobilom,
  • tvrtka Biozon s projektom Biozon-Biozonix, Medicinski visokofrekventni ozon generatori
  • I. tehnička škola Tesla s projektom Rotacijsko magnetno polje (Teslino jaje)
Godišnju nagradu dobila je tvrtka Doking s električnim automobilom.
U trećoj kategoriji - projekt iz područja Teslinog proširenog djelovanja prijavila se  Umjetnička organizacija Plesni studio Svjetlost u pokretu s projektom Mudra šuma, zeleni čovjek Čović i gospođa Ambrozija, namijenjenom najmlađima, a u svrhu podizanja svijesti o zaštiti okoliša.
Najbolje su izabrali članovi komisije sastavljeni mahom od osoba iz struke, profesora, znanstvenika...
Svim dobitnicima nagrade su dodijeljene na manifestaciji Tesla & friends gdje im je uručena i spomen plaketa s likom Nikole Tesle te darovi sponzora, Internacionalne škole psihoorjentacije – Silva metoda, sat keramike Karačić te vrijedne knjige iz zbirke Tehničkog muzeja u Zagrebu.
 
Proslava Teslina rođendana
Manifestacija Tesla & friends - proslava rođendana Nikole Tesle održana je 9. srpnja 2010. godine u hotelu Esplanade u Zagrebu, a okupila je stotinjak uglednih osoba iz hrvatskog društvenog, znanstvenog i umjetničkog života. Večer je govorom otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. O Tesli nekada i Tesli danas na Okruglom stolu govorili su dr. sc. Davor Pavuna, priznati svjetski znanstvenik, Aleksandar Milinković, novinar i publicista iz Beograda te autor 20-ak knjiga o Nikoli Tesli, Renato Filipin, kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu i Velimir Srića, sveučilišni profesor iz Zagreba. Najmlađoj štovateljici Nikole Tesle u Hrvatskoj, a vjerojatno i svijetu, dvogodišnjoj Sari Teslak iz Rijeke dodijeljena je počasna povelja Udruge, kao i počasnim članovima Udruge. Proslavu Teslina rođendana uveličao je nastup kazališta Tvornica lutaka s predstavom Radio Tesla (režija: Mario Kovač, tekst: Filip Šovagović), operne pjevačice Nikoline Korečić, koja je izvela i svečanu pjesmu Udruge „Imagine“ Johna Lennona, te prezentacija prvog zaštićenog modnog brenda s imenom Tesle u Hrvatskoj Tesla – Genius for the future autorice Dragice Mihajlović.
Oba projekta izazvala su zanimanje javnosti i medija, što je Udruzi poticaj za rad dalje.
Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost zahvaljuje se svim partnerima, pokroviteljima i donatorima uz čiju pomoć su ovi projekti i realizirani te svima koji su dali svoju podršku Udruzi.
 < Galerija
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni