Projekti 2015 - Udruga Nikola Tesla | Genij za budućnost

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Projekti 2015

Projekti > Projekti udruge > 2015
UDRUGA NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST U 2015. GODINI
 
MANIFESTACIJOM „TESLA&FRIENDS“ OBILJEŽEN DAN NIKOLE TESLE i 159. OBLJETNICA ROĐENJA NIKOLE TESLE

Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost, trodnevnom manifestacijom Tesla & friends održanom od 9. do 11. srpnja, obilježila je Dan Nikole Tesle, dan znanosti, tehnologije i inovacija i 159. obljetnicu rođenja genija iz Smiljana. Manifestacije je ove godine održana pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Zagreba, Veleposlanstva Republike Češke u Hrvatskoj, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.
Obilježavanje je započelo 9. srpnja tradicionalnom svečanom proslavom i dodjelom godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u hotelu Esplanade u Zagrebu u nazočnosti uglednika iz područja političkog, znanstvenog i društvenog života Hrvatske. U sklopu programa održane su panel diskusije. O Tesli u medicini govorili su  prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr.sc. Slobodan Mizdrak i prof.dr.sc. Stanko Popović, dok su o Tesli kao uzoru govorili srednjoškolci Sara Cepić i Ivan Kožar te osnovnoškolci Nikolina Špilek i Grgur Brenčić.

Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost

U sklopu prigodnog programa u Esplanadi je dodijeljena Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je i ove godine pripala Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za univerzalni bežični punjač dobio je mladi inovator Ivan Kožar iz Ivanić Grada dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio također mladi inovator Tin Biršić iz Ivanić Grada za projekt Cloud Security System.

Polaganje cvijeća na Teslin spomenik u Zagrebu

10. srpnja polaganjem cvijeća na Teslin spomenik u Zagrebu nastavljena je manifestacija „Tesla&friends“. Cvijeće su uz prigodan program položiti gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica udruge Dragica Mihajlović i prof.dr.sc. Miroslav Plohl s Instituta Ruđer Bošković.

Konferencija Tesla u Zagrebu

Šestu godinu zaredom u HGK – Komori Zagreb u sklopu obilježavanje Dana Nikole Tesle održana je konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Tesla u medicini“. O toj temi na konferenciji su govorili doc.dr.sc. Gordana Žauhar, prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr.sc. Slobodan Mizdrak i Brigita Niegelhell Perovec.

Predavanje u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle

U okviru manifestacije Tesla&friends 11. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla predavanje uz demonstracije održao je viši kustos muzeja Renato Filipin. 

INICIJATIVA ZA PREIMENOVANJE TEHNIČKOG MUZEJA

Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost bila je jedan od inicijatora preimenovanja Tehničkog muzeja u Tehnički muzej Nikola Tesla. Gradska skupština Grada Zagreba odluku o preimenovanju donijela je početkom mjeseca lipnja 2015. godine.

CIKLUS PREDAVANJA „KAKO RAZVITI KREATIVNOST I INOVATIVNOST SVAKOG POJEDINCA“

U suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost nastavila je s organizacijom predavanja usmjerenih razvoju kreativnosti i inovativnosti kod djece i odraslih. Tijekom godine održano je nekoliko predavanja na različite teme, od važnosti pravilne prehrane i tjelovježbe za bolji intelektualni rad do inspirativnih predavanja i radionica na temu uvođenja inovativnih modela obrazovanja i edukacija.

SURADNJA UNT-a I GIMNAZIJE KARLOVAC NA PROMICANJU 

Poznato je da je Nikola Tesla dio svog života proveo u Karlovcu, a važan dio svog obrazovanja stekao u današnjoj Gimanziji Karlovac gdje se ponose time i promiču njegov rad. Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost prepoznala je ideje ove karlovačke gimanzije i dala podršku njihovom radu, a početkom ovog mjeseca dogovorena je i suradnja udruge i gimnazije. S ravnateljem škole Damirom Mandićem, potpisan je i sporazum o suradnji na projektima udruge. Udruga će školi dati potporu u aktivnostima kojima se promiče njegov rad, a između ostalog i izradi kurikuluma sa sadržajem i temama vezanima uz djelo Nikole Tesle.

KVIZ ZNANJA IZ FIZIKE I OPĆEG ZNANJA O NIKOLI TESLI

Šestu  godinu zaredom na Tekstilno-tehnološkom fakultetu održan je Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli. Natjecanje u znanju za školarce i studente otvoreno je 10. ožujka prvim testiranjem kandidata, a testiranju je pristupilo 80-ak učenika i studenata iz Hrvatske. Kviz je otvoren prigodnim programom na kojem su mladima o važnosti kreativnosti i inovativnosti u obrazovanju i društvu govorili matematičar Toni Milun, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sandra Bischof, dekan RIT-a Croatia Don Hudspet, potpredsjednik Transpatrency Internationala Don Markušića i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Okupljenim školarcima i studentima o Tesli je govorio i Velimir Abramović iz Beograda. U programu otvorenja nastupili su i glazbenici Milko Pravdić, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Rude Mimica, član Zagrebačke filharmonije, izvevši Bachove Dvoglasne invencije.

SURADNJA S GRAFIČKOM ŠKOLOM U ZAGREBU

Na poziv Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost zagrebačka Grafička škola priključila se programu Dana Nikole Tesle koje organizira Tehnički muzej u Zagrebu. Učenici Grafičke škole pod vodstvom mentorice Ljiljane Stazić održali su radionice izrade plakata na temu Nikole Tesle, a potom i izložbu plakata. Predstavnici Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost izabrali su najbolji rad, plakat pod nazivom „Tesla“ Leona Matije Mršića, učenika četvrtog razreda koji se školuje za zanimanje grafički urednik – dizajner, za što mu je dodijeljena i plaketa s likom Nikole Tesle. Učenici smjera medijski tehničar Grafičke škole prisustvovali su panel diskusiji „Percepcija fenomena Nikole Tesle“ i otvorenju natječaja za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost 29. siječnja 2015. godine na Danima Nikole Tesle. Ondje su pod vodstvom mentora, profesora Svena Pavlinića i profesorice Marijane Brdar te ravnatelja škole Dubravka Deželića snimali cjelokupni program kako bi reportažom pokazali i svoju percepciju Nikole Tesle i ovog, njemu posvećenog, događaja.

PANEL DIKSUSIJA I OTVORENJE NATJEČAJA ZA GODIŠNJU NAGRADU NIKOLA TESLA – GENIJ ZA BUDUĆNOST NA DANIMA NIKOLE TESLE

U sklopu Dana Nikole Tesle u Tehničkom muzeju u Zagrebu, 29. siječnja ove godine otvoren je natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“. Natječaj je otvorila zamjenica gradonačelnika koja je obnašala dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek. Po otvorenju natječaja održana je i panel rasprava na temu „Percepcija fenomena Nikole Tesle“. Na panelu su govorili prof.dr.sc. Mladen Martinis, prof.dr. sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, prof.dr.sc. Dubravko Horvat, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, dr.sc. gospodin Ivan Šimatović, neovisni istraživač, Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, inače bivša kustosica Muzeja Nikola Tesla u Beogradu. Moderator panela bio je poznati komunikacijski stručnjak prof.dr.sc. Božo Skoko. Na panel raspravi zaključeno je da je rad Nikole Tesle još nedovoljno poznat široj javnosti, osobito djeci i mladima. Kako bi se dobio bolji uvid u Teslin život i rad, panelisti su predložili stvaranje Teslinog parka po uzoru na znanstveni centar Kopernik u Poljskoj, održavanje međunarodnih manifestacija o Nikoli Tesli te nova literarna izdanja o njegovu životu i radu.

MEĐUNARODNA INICIJATIVA ZA OSNIVANJEM INSTITUTA NIKOLE TESLE I DIGITALIZACIJU TESLINOG ARHIVA

U Udruzi Nikola Tesla – genij za budućnost održano je druženje Velimira Abramovića iz Beograda, Romana Tolića iz Beča, Mirana Perhevca iz Maribora, popularizatora znanosti Tonija Miluna, uglednih znanstvenika iz Hrvatske te drugih štovatelja i istraživača života i djela Nikole Tesle. Na druženju se raspravljalo o međunarodnoj inicijativu za osnivanjem Instituta Nikole Tesle koji bi se bavio istraživanjem nepatentiranih izuma Nikole Tesle  i istraživanjem građe arhiva Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. U tu svrhu pokrenuta je inicijativa digitalizacije građe muzeja radi njene lakše dostupnosti svim zainteresiranim znanstvenicima i istraživačima.  
 
 
Natrag na sadržaj | Natrag na glavni meni